İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Ekonomi
  4. Stratejik yatırımlar mega endüstriyel parklar ve endüstri şehirleri ile güçlenecek

Stratejik yatırımlar mega endüstriyel parklar ve endüstri şehirleri ile güçlenecek

Haberi Dinle

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” belgesine Û göre, sanayi alanında dünyada ve bölgesinde önemli bir üretim merkezine dönüşen Türkiye, yerli ve milli üretim odaklı aktif politikalarıyla sanayisizleşme riskini bertaraf ederken yeşil ve dijital dönüşümle de küresel rekabet gücünü artırmaya çalışıyor.

Türkiye’de halihazırda 366 OSB faaliyet gösterirken planlı sanayi alanlarının gelecek dönemde genişlemesi ve OSB’lerin fiziksel, teknik ve finansal altyapılarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

“Mega Endüstriyel Parklar” oluşturulacak

Bu kapsamda, stratejik değeri olan ulusal ve bölgesel yatırımlar için altyapısı hazır, sosyal çevresiyle birlikte planlanmış “Mega Endüstriyel Parklar” oluşturulacak. Proje kapsamında liman, demir yolu ve hava yolu bağlantılarını ihtiva eden lojistik altyapısına sahip, endüstriyel simbiyoza imkan tanıyan, ekolojik ve çevresel düzenlemeleri yeşil dönüşüme katkı sağlayacak şekilde yapılmış, bünyesinde veri, kuluçka, AR-GE ve inovasyon merkezleri ile teknoloji geliştirme bölgesi gibi teknolojik üslerle birlikte iş merkezleri, konut alanları, eğitim ve sosyal hizmet merkezlerini barındıran çok faktörlü bütünleşik “endüstri şehirleri” kurulması hedefleniyor.

“Ulusal Sanayi Alanları Master Planı” hazırlıkları kapsamında Samsun-Mersin hattındaki 16 ilde 32 ayrı alanda toplam 166 bin hektarlık potansiyel sanayi alanı tespit edildi.

Nitelikli iş gücüne “kolej” desteği

Öte yandan “sanayi ve teknoloji kolejleri” ile de sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine, firmaların genç yeteneklere erişiminin kolaylaştırılmasına ve sanayide inovasyonun artmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bu adımın yüksek teknolojili üretimde yerli iş gücünü artırması, yüksek katma değerli sanayi üretimini desteklemesi ve OSB’leri güçlendirmesi öngörülüyor.

Eğitim modeli, üretim ve eğitim paydaşlarının desteğiyle şekillendirilecek, mesleğe ve istihdama yönelik, fen ve teknoloji eğitimine odaklı yenilikçi bir yapı oluşturulacak. Sanayiyle doğrudan etkileşim içinde olacak bu kolejler, uygulama ve proje temelli öğrenme gibi yaklaşımları merkeze alarak sanayi odaklı programlarla öğrencileri hem akademik hem de mesleki açıdan donanımlı hale getirmeyi amaçlıyor.

Kolejlerin sürdürülebilirliği, üniversite-sanayi ortak projeleri, öğrencilere yönelik burs ve destek programları, uluslararası eğitim ve sanayi ortaklıkları ile mentörlük ve kariyer gelişim programlarıyla sağlanacak.

Yerel kalkınma desteklenecek

Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında ise her ilden az sayıda ancak il ölçeğinde kalkınmayı hızlandırıcı etkisi yüksek öncelikli yatırım konuları belirlenecek ve belirli çağrı dönemlerinde desteklenecek. Halihazırda 26 bölgede faaliyetlerini sürdüren kalkınma ajansları ve 81 ilde kurulu bulunan yatırım destek ofislerinin yakın takibi ve desteği sayesinde, yatırım konuları her yıl güncellenecek ve böylece yerel kalkınmanın sağlanması bakımından dinamik ve sürdürülebilir bir yapı kurulacak.

Türk sanayisinin verimlilik odaklı yapısal dönüşümü sağlanacak. Bu çerçevede, iş gücü ve sermayenin verimlilik düzeylerinin artırılmasının yanında işletmelerde yalın üretim, yeşil ve dijital dönüşüm süreçleri de verimlilik politikasının ana unsurları olarak ele alınacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika) Projesi” kapsamında ise Ankara, Bursa, Konya, Kayseri, Gaziantep, Mersin, Adana, İzmir, Eskişehir ve Samsun’da toplam 10 model fabrika bulunuyor. Farklı illerde kurulacak yeni model fabrikalarla bu sayının artırılması planlanıyor.

Bütüncül bir yaklaşımla, gelecek dönemde model fabrikaların yalın üretimle yeşil ve dijital dönüşüm konularında yetkinlikleri geliştirilecek, kurumsal kapasiteleri artırılacak ve verimlilik arayüzleri olarak etki alanları genişletilecek.

İmalat sanayisindeki ölçek sorunlarını çözmek için KOBİ’lere yönelik finansman olanakları genişletilecek, öncelikli sektörlere yönelik ölçek büyütme teşvikleri sağlanacak ve teknoloji transferi desteklenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Stratejik yatırımlar için teknolojik, sosyal, çevresel altyapısı tümüyle hazır, lojistik bağlantıları güçlü mega endüstriyel parklar inşa edeceğiz.” demişti.

Erdoğan, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirecek meslek liseleri ve fen liselerinin özelliklerini bir araya getiren sanayi ve teknoloji kolejleri kuracaklarını duyurmuştu.



Bu haber ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Stratejik yatırımlar mega endüstriyel parklar ve endüstri şehirleri ile güçlenecek
Yorum Yap
Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

deebi.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!