İslam dininde belirli durumlarda alınması gereken bir temizlik ibadetidir. Hem kadınlar hem de erkekler için usulü temel olarak aynıdır.
Öncelikle niyet edilir, ardından ağza ve burna su verilir. Bütün vücut, tırnak altları ve göbek deliği gibi yerler de dahil olmak üzere iyice yıkanır.
Kişinin bedenen ve ruhen temizlenmesine yardımcı olur. Peki gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti alırken dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte gusül abdestine ilişkin tüm merak edilenler.
Gusül abdesti nedir?
Gusül abdesti tüm vücudu hiç kuru yer kalmayacak şekilde yıkamak suretiyle alınan abdesttir.
Gusül abdesti hükmü bir temizliktir. Gusülde bütün vücudun kuru bir yer kalmayacak şekilde tamamen yıkanması şarttır. Gusül abdesti, İslam’da önemli bir temizlik ritüelidir ve cinsel ilişki, cünüp olması veya adet dönemi gibi yaşadığın sonra gereklidir.

Dolayısıyla ibadetler için bir hazırlıktır. İnsan her ne kadar üzerinde maddi olarak temizlik görmesede boy abdesti almaları gerekiyor. Gusül abdesti bozulması halinde, abdest bozulmuş gibi yeniden boy abdesti almak gerekir. Gusül alınırken normal namaz
Bu duruma düşen her insan için
Gusül boy abdesti nasıl alınır?
Gusul abdesti nasıl alınır, adım adım erkek ve kadın
Boy abdesti alınışı:

Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker.
Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.
Gusül abdesti almadan yapılamayacaklar
sorusu, İslam dininde temizliğe ve ibadete verilen önemi gözler önüne sermektedir. Gusül abdesti almadan yapılması haram olan şeyler yukarıdaki linkli haberimizde geniş bir şekilde verdik.
Gusül abdesti hangi sıraya göre alınır?
Gusül abdesti almak, hem fiziksel hem de manevi temizlik için İslam’da önemli bir ibadettir.
Gusül abdestinin farzları ve sünnetleri nelerdir?
Gusül abdestinin farzları ve sünnetleri doğru bir şekilde yerine getirilerek ibadetin eksik bırakılmasından vazgeçilmesi amaçlanır. Gusül abdesti almak için temiz bir niyetle başlanır ve tamamının tamamı su ile yıkanır. İşte
Cünüplüyken uyunur mu, yemek yenir mi?
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.

Gusül abdesti nasıl hangi durumlarda bozulur?
Gusül abdesti, vücudun tümünün yıkanması ile alınan bir abdesttir. Gusül abdesti, aşağıdaki durumlarda bozulur:
Meni ve mezinin çıkması: Meni, cinsel ilişki veya cinsel haz ile dışarı çıkan sıvıdır. Mezi ise cinsel temas veya şehvet uyandıran şeyler sonucunda dışarı çıkan beyaz ve yapışkan bir sıvıdır.
Büyük bir pisliğin çıkması: Büyük bir pislik, idrar, dışkı, kan ve benzeri pisliklerdir.
Kuran’da geçen gusül ayetleri
Gusül; cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik hâllerinin giderilmesi için ağız ve burun dâhil bütün bedeni yıkamak suretiyle yapılan hususi temizlik demektir.