1. Haberler
  2. Haberler
  3. Sağlık
  4. Stres, Kurdeşen Belirtilerini Artırıyor mu?

Stres, Kurdeşen Belirtilerini Artırıyor mu?

Haberi Dinle

Stresin kurdeşenleri tetiklemesi mümkün olsa da uzmanlar çoğu durumda bunun suçlu olmadığını söylüyor.

Zaten Kurdeşeniniz Varsa, Stres Bunu Daha da Kötüleştirebilir

Dermatoloji uzmanları, “Çoğu kişi için stres, kurdeşen için bağımsız bir risk faktörü değildir; yoksa hepimiz kurdeşen geçirmez miydik?” diyor.

Stresin kurdeşene yakalanmaya yatkın kişilerde bu hastalığı tetiklemesi çok daha olasıdır.

Örneğin, kurdeşen hastalığının otoimmün hastalığı olan kişilerde daha yaygın olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Kurdeşen, diğer alerjik reaksiyonları olan kişilerde de yaygın olma eğilimindedir. Ve stres, kurdeşen belirtilerini daha da kötüleştirebilir.

Eğer bu gruplardan birine giriyorsanız, stres kurdeşenleri tetikleyebilir. Ancak diğer insanlar için, stres tek başına kurdeşenleri tetiklemek için yeterli olmayabilir.

Bazı durumlarda duygusal stres kızarıklığa neden olabilir. Ve bu durum astım, egzama ve alerjik rinit gibi diğer rahatsızlıkları olan kişilerde daha yaygın olma eğilimindedir.

Ciltteki sürtünme veya basınç kurdeşen için bir risk faktörüdür ve cildi kaşıma eylemi kimyasal histaminin salınmasına neden olabilir diyor. Bu olduğunda, vücudunuz kurdeşen üreterek tepki verir.

Kurdeşen Hastalığının Strese Neden Olması

Stres kurdeşenin ortaya çıkmasına yardımcı olur mu olmaz mı bilinmez, ancak bunun tam tersi doğrudur: Kurdeşen, buna yatkın olan kişilerde çok fazla strese neden olabilir.

Birisi kronik kurdeşenlere sahip olduğunda, bunun ruh sağlığı ve refahı üzerindeki etkisi dramatik olabilir. Ayrıca, rahatsızlıkla birlikte genellikle iyi uyuyamazsınız , bu da sinirlilik ve yorgunluğa neden olabilir. Bu noktada, yalnızca hastalar için değil, aynı zamanda kronik olarak rahatsız olan birinin dinamikleriyle başa çıkmayı öğrenmek zorunda kalan aileleri için de gerçek bir zorluk haline gelir.

Stres Kaynaklı Kurdeşenlerden Nasıl Kurtulabilirim?

Stres kaynaklı kurdeşenle başa çıkmanın ilk adımı, stresi yönetmektir; yani başlangıçta reaksiyonu tetiklemesini önlemektir.

Stresi yönetmek söylendiği kadar kolay değil elbette. Özellikle kurdeşenlere yardımcı olmak için stres giderici aktiviteler hakkında çok fazla veri olmasa da yoga, meditasyon ve egzersiz gibi şeylerin sedef hastalığı olan kişilere yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var. Aynı stres giderici aktivitelerin egzamaya da yardımcı olabileceğine dair kanıtlar var.

Eğer bu aktiviteler cilt rahatsızlıklarına yardımcı oluyorsa, kurdeşen hastalığına da yardımcı olabileceği varsayılır.

Stresi azaltmanın bilimsel olarak kanıtlanmış diğer yolları arasında yeterli uyku almak, sağlıklı beslenmek, güçlü bir sosyal ağ ve iş-yaşam dengesi sağlamak, minnettarlık duygusunu benimsemek, maneviyatı benimsemek, pozitif düşünmek ve gülümsemek yer alıyor.

Çoğu zaman, kurdeşen kendiliğinden geçer, ancak bazı kişilerin vücuttaki histaminin etkilerini engelleyerek kurdeşenleri önlemeye yardımcı olabilen antihistaminikler adı verilen ilaçlar alması gerekebilir.

Stres sizin için kurdeşenlere katkıda bulunuyorsa, stresi kontrol etmek yardımcı olabilir. Stresi yönetmek sadece kurdeşenlerin sıklığını veya şiddetini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda stresle başa çıkmanın diğer tüm fiziksel, zihinsel ve duygusal faydalarını da elde edersiniz.

Bu haber ile ilgili düşünceleriniz nedir? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Stres, Kurdeşen Belirtilerini Artırıyor mu?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

deebi.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

 

Sitemize katkıda bulunmak için, lütfen reklam engelleyicinizi devre dışı bırakın
veya sitemizi beyaz listeye ekleyin!

Reklam engelleyiciyi kapattıktan sonra sayfayı yenilemeniz gerekmektedir.