İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Kültür - Sanat
  4. Bitlis balı tescillendi

Bitlis balı tescillendi

Haberi Dinle

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odasının (TSO) 2023’te yaptığı başvuru sonucu, Bitlis balına coğrafi işaret verilmesine ilişkin toplantı düzenlendi.

TSO’da yapılan toplantıda konuşan Vali Ahmet Karakaya, Bitlis denilince akla kentte üretilen balın geldiğini söyledi.

Bitlis’in en köklü bal üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Karakaya, şöyle konuştu:

“Zengin floradan dolayı şehrimizde üretilen bal, kalite açısından aranılan bütün özelliklere sahip. Bitlis balı 800’ün üzerinde prolin değerine sahip. Bu ciddi bir rakam. Türkiye’de, hatta dünyadaki en iyi sıralamalarından biri. Bitlis’te üretilen bal, genel olarak geven ve kekik bitkilerinin yoğun olduğu Bitlis merkez ve ilçelerindeki yaylalardan elde ediliyor. Bunlar doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitkilerdir. Bu da Bitlis balına ayrı bir değer katıyor.”

Bitlis’in coğrafi yapısı gereği birçok güzelliği içinde barındıran nadide şehirlerden biri olduğunu vurgulayan Karakaya, bu güzellikleri ve ürünleri marka değerler haline getirerek tescillemek istediklerini, bu konuda bazı kurumlarla çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Bitlis’te 7 ürünün tescillendiğini ve birçok ürünün de tescillenmesi için çalışmaların devam ettiğini bildiren Karakaya, “Coğrafi işaretle aynı zamanda balımızın korunmasını da sağlamış olacağız. Sahte ve düşük kaliteli ürünlerden ayırt edilmesini temin etmek üzere çalışacağız. Uzaya da çıksanız tarım ve hayvancılık en stratejik alan olmaktan uzak değil. Her alanda ilimizde bu tarz üretim faaliyetlerini desteklemeye devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının yıllardır bilinen bir kaliteye sahip olduğunu kaydetti.

Coğrafi işareti olmayan ürünlerin çok fazla itibar görmediğini dile getiren Elmastaş, “Bu çok önemli bir aşamaydı. Üniversite olarak Bitlis balını nasıl öne çıkarabiliriz diye bazı çalışmalar yaptık. Üniversitemizde 100 kovanlı arı işletmesi kurduk. Amacımız bal üretip ticari bir değer sağlamak değil, ürettiğimiz balı analiz ederek kaliteyi nasıl artıracağımızı belirlemek ve üreticilere öncülük etmek. Eren ailesinin desteğiyle uluslararası standartlarda olan bal analiz laboratuvarımızı da kurduk. Akredite çalışmalarımız bitmek üzere. Bölgede bir merkez olmayı hedefliyoruz.”

Bitlis TSO Başkanı Davut Tezcan da Bitlis balına coğrafi işaret almak için 2023’te Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat ettiklerini söyledi.

Ocak ayında coğrafi işaret belgesi aldıklarını anlatan Tezcan, “Patentimizi aldıktan sonra iş bitmiyor. Balımızı markalaştırmak ve sahip çıkmak için Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Coğrafi işaret belgesi ilimizin tanıtımına ve ticaretine katkı sunacak.” dedi.

Toplantıda Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Çolak da bir sunum yaptı.

Tezcan toplantının sonunda Coğrafi İşaret Tescil Belgesi’ni Vali Karakaya takdim etti.



Bu haber ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bitlis balı tescillendi
Yorum Yap
Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

deebi.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!