1. Haberler
  2. Haberler
  3. Sağlık
  4. Kemiklerinizi Güçlendirmek için Menopoza Kadar Beklemeyin!

Kemiklerinizi Güçlendirmek için Menopoza Kadar Beklemeyin!

Haberi Dinle

Orta yaşa ve sonrasına doğru, kemikler ağırlıklarını kaybedebilir. Belirli bir kemik yoğunluğunun altına düşmek, osteoporoz tanısına ve zayıf ve kırılgan kemiklere yol açar.

Osteoporoz tüm yetişkinlerde görülebilir, ancak kadınlarda daha yaygındır. 65 yaş ve üzeri kadınların yaklaşık yüzde 27’si bu rahatsızlığa sahipken, erkeklerde bu oran yüzde 6’dır.

Osteoporoz nedeniyle zayıflayan kemiklerin kırılma olasılığı daha yüksektir, bu da rahatsızlıklara daha açık olmamız demektir, hatta ölümcül sonuçları bile olabilir. Kalça kırıkları ileri yaşlarda ciddi bir sıkıntıdır. 

İnsanların yaklaşık yüzde 20’si kalça kırığı geçirdikten sonra bir yıl içinde hayatını kaybedebilir. Hayatta kalanların yalnızca yüzde 40 ila 60’ının kırık öncesi hareketliliğini geri kazanma olasılığı vardır. Uzun süreli fiziksel kısıtlamalar yaşam kalitesini düşürür.

Taramalara Önem Verin

Uzmanlar, özellikle 65 yaş üstü kadınların yıllık osteoporoz taramasından geçmesi gerektiğini vurguluyor. Ancak bu, genç kadınların kemik sağlıkları konusunda endişelenmemeleri gerektiği anlamına gelmiyor.

Kemik kaybı menopoz civarında gerçekten başlar. Son adet döneminden önceki yıl ve sonrasında yaklaşık iki yıl boyunca, östrojendeki düşüş nedeniyle kemik yoğunluğu her yıl ortalama yüzde 2 düşer. Kemik kaybı bundan sonra daha yavaş devam eder.

Ancak, 50 ila 64 yaş arası postmenopozal kadınlar için tarama için genel bir öneri yoktur. Bunun yerine, bu yaş aralığında osteoporoz riski daha yüksek olanlar taranabilir. Sigara içmek, kırık öyküsü veya kırık öyküsü olan yakın bir akrabaya sahip olmak, taramayı gerektirebilecek risk faktörleri arasındadır. 

Romatoid artrit, diyabet ve çölyak hastalığı gibi osteoporoza neden olabilecek rahatsızlıkları olan veya glukokortikoidler gibi riski artıran belirli ilaçlar kullanan kadınlar zaten yakından takip edilmelidir.

Son yıllarda genç yaşlarda dahi görülebilen kemik sağlığı sorunlarının önüne geçmek adına gençlerin de taramalarını zamanında yaptırması, egzersize ve sağlıklı beslenmeye önem vermesi öneriliyor. Yürüme, koşma, kas güçlendirme egzersizleri ihmal edilmemeli. 

Bu haber ile ilgili düşünceleriniz nedir? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Kemiklerinizi Güçlendirmek için Menopoza Kadar Beklemeyin!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

deebi.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.