İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
featured
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Teknoloji
  4. Türkiye, üretken yapay zeka kullanımında küresel ortalamanın üzerinde

Türkiye, üretken yapay zeka kullanımında küresel ortalamanın üzerinde

Haberi Dinle

Deloitte, “Dijital Tüketici Trendleri 2024” raporunun sonuçlarını yayımladı.

Türkiye’de 1002 kişinin katıldığı anketle hazırlanan rapor, Türkiye’deki kullanıcıların yapay zekayı yüzde 72 oranında kişisel amaçlarla, yüzde 51 oranında eğitim için yüzde 34 oranında ise iş yerinde verimliliği artırmak için kullandığını ortaya koydu.

Yapay zeka farkındalığı ve kullanım oranı İstanbul’da yüzde 77’yle diğer bölgeler arasında en yüksek seviyede bulunuyor.

Türkiye’de yapay zeka kullanım oranı yaş ilerledikçe düşerken, en fazla tercih edilen üretken yapay zeka modelleri ChatGPT, Gemini ve MyAI (Snapchat) olarak sıralandı.

Üretken yapay zekayı kullanan katılımcıların yüzde 12’si her gün, yüzde 37’si haftada bir, yüzde 18’i ayda bir, yüzde 33’ü ise daha seyrek kullanıyor.

Yapay zekayı sık kullanmayan katılımcılar, performans, veri güvenliği ve kullanım zorluklarını gerekçe gösteriyor.

İş yerinde yapay zeka kullanımı yaygınlaşıyor

Türkiye’de yapay zekayı iş amaçlı kullananların oranı yüzde 34 olarak belirlenirken, bu kişilerin yüzde 61’i iş süreçlerinde yoğun şekilde yapay zeka araçlarından yararlanıyor.

Yapay zekanın iş yerindeki başlıca kullanım alanları arasında bilgi arama yüzde 58, fikir üretme yüzde 47, yazılı içerik oluşturma yüzde 43, çeviri yapma yüzde 40, metin özetleme yüzde 34, veri analizi yüzde 31 ve görsel-sunum hazırlama yüzde 30’la yer alıyor.

Türkiye’deki şirketlerin yüzde 47’si üretken yapay zeka kullanımını teşvik ediyor ancak çalışanlarına yönelik eğitim sunma konusunda yüzde 74 oranında yetersiz kalıyor.

Türkiye’deki bireysel kullanıcıların üretken yapay zeka araçlarına ücret ödeme oranı yüzde 23,5 ile yüzde 17,5 olan küresel ortalamanın üzerinde olduğu tespit edildi. Şirketi tarafından teşvik edilen çalışanlar arasında bu oran yüzde 27’ye ulaştı.

Raporda ayrıca abonelik temelli isteğe bağlı video (SVOD) hizmetleri, ikinci el cihaz tercihleri, sosyal medya aracılığıyla alışveriş eğilimleri ve internet bağlantı hızları gibi konulara da yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, yapay zeka farkındalığı ve kullanımın tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla arttığını vurguladı.

Göl, “Dijital dünyada yeni bir işbirliği alanı olarak öne çıkan yapay zeka, küresel çapta yeni bir dönemin kapısını aralıyor.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de farkındalık ve kullanım artsa da henüz iki kişiden birinin yapay zekayı kullanmadığını aktaran Göl, “Yapay zekanın özellikle çalışanların iş süreçlerine entegrasyonu ve verimlilik katkısının önemli olduğunu söylemeliyiz. Çalışan katılımcıların yarısı şirketleri tarafından üretken yapay zeka kullanımının teşvik edildiğini belirtiyor ancak erişimin mümkün kılınması ve verimliliğin arttırılması için eğitimler sağlanması noktasında beklentiler de artıyor.” değerlendirmesini yaptı.



deebi.net | Hayatın içinde…

Türkiye, üretken yapay zeka kullanımında küresel ortalamanın üzerinde
Yorum Yap
Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

deebi.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!