İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  • İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
featured
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Eğitim
  4. YÖK, 50 üniversitede daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açacak

YÖK, 50 üniversitede daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açacak

Haberi Dinle

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) başarı sıralaması en üstlerde yer alan öğrenciler, YÖK’ün 2024-2025 eğitim öğretim döneminde 20 üniversitede yeni açtığı yazılım, yapay zeka ve siber güvenlik temelli 70’i aşkın ön lisans ve lisans programını tercih etti ve kontenjanları doldurdu.

YÖK, bu sene 50 üniversitede daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açarak, bu alanlarda program açan üniversite sayısını 70’e çıkaracak.

2024-2025 eğitim öğretim yılında ilk kez öğrenci alan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Siber Güvenlik Mühendisliği Bölümü, YKS başarı sıralamasında ilk 2 binden öğrenci aldı.

İTÜ’deki Siber Güvenlik Mühendisliği programının yanı sıra Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İTÜ’de “Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü” ön lisans programları, İstanbul Ticaret Üniversitesinde de “Siber Güvenlik” ön lisans programı bulunuyor.

“Amacımız, sektöre hazır öğrenciler yetiştirmek”

Açıklamada, bölümlere ilişkin akademisyen ve öğrencilerin görüşlerine de yer verildi.

İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdül Halim Zaim, Siber Güvenlik Mühendisliği Bölümü’nün gelecek yıllarda daha da ilgi göreceğini ve giriş sıralamasının daha da artacağını belirtti.

Müfredat oluşturulurken sektörle sürekli iletişim halinde olduklarını bildiren Zaim, “İkinci, üçüncü ve dördüncü yıllar için sektör temsilcileriyle ve danışma kurullarımızla temas halinde olup müfredatı geliştirmeye devam ediyoruz. Amacımız, sektöre hazır öğrenciler yetiştirmek. Siber Güvenlik Mühendisliği Bölümü’nde farklı uzmanlık alanlarının zamanla öne çıkacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zaim, siber güvenliğin yalnızca özel sektörün değil, devletin ve hatta siber orduların da önemli bir konusu haline geldiğine, bu yüzden insan gücünün yetişmesinin çok önemli olduğuna işaret etti.

“Siber vatanı koruyacak öğrenciler yetiştiriyoruz”

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Kurucu Müdürü Prof. Dr. Kemal Bıçakçı da Siber Güvenlik Analistliği ve Operatörlüğü Programı’nı tercih eden öğrencilerin başarı sıralamasına dikkati çekti.

Bıçakçı, “Bizi tercih edenler arasında YKS başarı sıralamasında 4 bin 700’de bulunan öğrencimiz var. En düşük sıralamadaki öğrencimiz 13 binde. Bu öğrencilerin bir kısmı, bilgisayar mühendisliği veya yüksek puanla öğrenci alan tıp fakülteleri gibi bölümler yerine bizim meslek yüksekokulumuzu seçti. Bu durum, yüksekokulumuzun sektördeki ihtiyaçlara yönelik kaliteli bir eğitim sunduğunu gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Milli güvenlik açısından “siber vatan” kavramının korunmasının önemini vurgulayan Bıçakçı, “Siber vatanı koruyacak öğrenciler yetiştiriyoruz. Mezunlarımız, kamu ve özel sektörde kolaylıkla iş bulabilir. Özellikle finans sektörü, telekomünikasyon operatörleri ve diğer kritik sektörlerde mezunlarımıza büyük ihtiyaç duyuluyor.” ifadelerini kullandı.



deebi.net | Hayatın içinde…

YÖK, 50 üniversitede daha dijital ve yapay zeka tabanlı programlar açacak
Yorum Yap
Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

deebi.net ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!